Izvođači

Green Town Jazz Fest, Sombor 27,28. jun 2024.

SO BLUES

SO BLUES je oformljen 2023 god. na inicijativu gitariste i vokala benda Petra Potkonjaka i iskusnog basiste Radovana Bečanovića sa idejom da sviraju čisti blues.

Nanon nekoliko meseci traganja priključio im se i iskusni bubnjar Fridrih Ferenc i bend kao trio počinje sa radom. Svira kompozicije B.B.Kinga, Steveie Ray, Eric Clapton i mnogih drugih.

Kada se bendu pridružuje Raffael Juhasz na klaviru i hammond priča o bluzu širi vidike i počinje se svirati i Funk, Soul, pa i Jazz tako da ideja održavanja svete muzike poput bluza i jazza oživljava i kod svih članova i nastoje da ostave kulturni pečat vremena i grada u kojem žive.

Kada se benu pridružuje vrhunski saksofonista Stojan Grubić bend dobija konačnu ideologiju i zvuk koji će ih ostaviti zapamćene u ovom vremenu i svom Somboru pa i šire.

Miroslav Karlović

Miroslav Karlović, Karlo dobitnik nagrade za životno delo na Drum Dum Festu 2023. god.

Zato što svest o tome šta jesu bubnjevi, nažalost, još nije u glavi ljudi, a ni bubnjara, odnosno muzičara, dovoljno jaka i jasna. Svest o tome koliko taj instrument nije ono što se misli da jeste, a koliko jeste ono što ne znaju.

Ono što jeste: jedan koordinaciono složen instrument, i vrlo suptilan, muzikalan, koji uopšte ne zaostaje ni za jednim melodijskim instrumentom, pod uslovom da onaj koji ga svira jeste na tom nivou da to može iz njega da izvuče.

Miroslav Karlovic Karlo

EROTEME

Oformljen u haotičnoj 2020. godini, bend ”Eroteme?”svoj muzički stil bazira na fuziji različitih žanrova filtriranih kroz prizmu džeza. Ovaj kolaborativni projekat dobio je naziv ,,Eroteme?“, zbog konfuznog karaktera muzike, kao i pozadinskih i stilskih različitosti samih članova.

U maju, 2021. godine, bend je snimio svoj debitantski album ,,NN“ u ,,Kulturnom Centru Pančeva“, kao i avangardni, spiritualni EP pod nazivom ,,Nuru“, na ,,Akademiji Umetnosti“ u Beogradu.

Debitantski album sadrži sedam originalnih kompozicija veoma različitih karaktera i muzičkih uticaja koji zajedno čine jednu, enigmatičnu celinu. Dok sastav samog benda vremenom oscilira od tria do seksteta, originalni članovi kontrabasista Vukan Potežica i bubnjar Dimitrije Mojsijević, uveliko rade na novom albumu. Njima se pridružuju Kristijan Đorđević na sopran, alt i tenor saksofonu i Kosta Jovanović na gitari.

Cilj ovog projekta je da objedini svestrane muzičare i stvori jedan potpuno nov muzički pravac. Bend trenutno promoviše svoju muziku na džez festivalima u Srbiji i okruženju.

Familly Business

Familija profesionalnih muzičara sa prijateljima koji žive i rade u Somboru i Bačkoj Palanci, a profesionalno su angažovani u Srbiji i inostranstvu.

Za Četrnaesti Green Tovn Jazz Fest izvode program Blues za duše XX veka u sopstvenim aranžmanima odabrane kompoziciji domaćih i stranih izvodjača.

Sastav čine: Tijana Stoisavljević -vokal, Vuk Stoisavljević -gitara i vokal, Miroslav Stoisavljević-girtara i vokal, Nenad Nikolić - bas gitara, Milan Stanković -bubnjevi

specijalni gost Aleksandar Pešić-klasična gitara.

MILENA JANČURIĆ „SHAPES AND STORIES

Premda je flauta već decenijama etabliran, ali ne i previše frekventan instrument u džezu, na domaćoj sceni dosad nismo imali priliku da je čujemo baš često. Pojava novosadske flautistkinje Milene Jančurić pravo je osveženje ne samo zbog puke činjenice da svira ovaj instrument već i zbog toga što je reč o talentovanoj autorki vlastite muzike i bendliderki koja je nedavno objavila vrlo kompetentan debi album „Shapes and stories“.

Time se ujedno pridružila Sanji Marković i Uglješi Novakoviću u katalogu italijanske izdavačke kuće "A.MA Records", čiju „srpsku koloniju“ sada kompletira i odavno odomaćeni Ukrajinac Maks Kočetov.

Milena Jančurić (36) značajna je i kao predstavnica nove generacije novosadske džez scene, na kojoj su se prethodnih godina autorski isticali Majamisty Trio, bubnjar Lav Kovač sa svojim brojnim projektima, te pijanistkinja Marina Džukljev s nekoliko zanimljivih saradnji na inostranoj fri-džez i avangardnoj sceni. Ona je i svojevrsna spona s tamošnjom starijom generacijom, predvođenom Aleksandrom Dujinom, na raskršću tradicionalnijih formi džeza i onoga što strana štampa klasifikuje kao modern creative, tj. savremeni džez u najširem smislu.