Izvođači

Green Town Jazz Fest, Sombor 27,28. jun 2024.

MILENA JANČURIĆ „SHAPES AND STORIES

MILENA JANČURIĆ „SHAPES AND STORIES

Premda je flauta već decenijama etabliran, ali ne i previše frekventan instrument u džezu, na domaćoj sceni dosad nismo imali priliku da je čujemo baš često. Pojava novosadske flautistkinje Milene Jančurić pravo je osveženje ne samo zbog puke činjenice da svira ovaj instrument već i zbog toga što je reč o talentovanoj autorki vlastite muzike i bendliderki koja je nedavno objavila vrlo kompetentan debi album „Shapes and stories“.

Time se ujedno pridružila Sanji Marković i Uglješi Novakoviću u katalogu italijanske izdavačke kuće "A.MA Records", čiju „srpsku koloniju“ sada kompletira i odavno odomaćeni Ukrajinac Maks Kočetov.

Milena Jančurić (36) značajna je i kao predstavnica nove generacije novosadske džez scene, na kojoj su se prethodnih godina autorski isticali Majamisty Trio, bubnjar Lav Kovač sa svojim brojnim projektima, te pijanistkinja Marina Džukljev s nekoliko zanimljivih saradnji na inostranoj fri-džez i avangardnoj sceni. Ona je i svojevrsna spona s tamošnjom starijom generacijom, predvođenom Aleksandrom Dujinom, na raskršću tradicionalnijih formi džeza i onoga što strana štampa klasifikuje kao modern creative, tj. savremeni džez u najširem smislu.