Ukratko o festivalu

Malo i o nama...

Prvi GREEN TOWN JAZZ FEST održan je u Somboru juna 2011 god. U bašti bowling centra Bowlingstones Sombor. Ideja se rodila iz prijateljskog odnosa jednog od najvecih Srpskih jazz muzicara Aleksandra Duina i potencijalnog ljubitelja jazza Branka Vučkovića koji su osmislili i našli načina kako da finansiraju prvi Somborski jazz fest. Koncept je baziran na predstavljanju jazz kao umetnosti Somborskoj publici gde mladi školovani muzičari mogu da predstave svoje izvodjenje svetskih jazz standarda a i svoje autorske muzike a ujedno gde iskusni jazz muzicari mogu prikazati svoja virtuozna dostignuća, i svoju autorsku muziku.

U osnovi bazirani na jazz muzičare iz Vojvodine sa gostima iz Srbije i sveta. Da bi ideja pokretanja jazz festa u Somboru stala na noge i zaživela potrudio se i tadašnji direktor kulturnog centra Laza Kostić Sombor Mihailo Nestorović koji je prepoznao kvalitet i budućnost ovog festa i svesrdno pomogao njegovo pokretanje. U oranizacionom timu je od prvog dana i Darko Sadžak koji i oficijelni fotograf festa i koji ovekovecio sve dosadasnje manifestaije. Omladinu je zastupao Srdjan Maricic koji je kasnije tezeci novom zvuku organizovao Terminal festival.

A nezavisna produkcija u Laganom ritmu jazza pratila je sva zbivanja. Na prvom trodnevnom Gren Town jazz festu preko 1000 Somboraca je uživalo u jazz standardima autorskoj muzici mladih stvaralaca.U naslovu Fest a ne Festival zato što žanrovska šarolikost koja počiva na osnovama džeza protkana autorskom muzikom i slobodnim izvedbama treba autore i publiku da oslobodi i dopusti im maximalno uživanje u ukupnom vizuelno muzičkom dogadjanju. Da ovaj festival ima pravi koncept dokazali su najmladji sareni vokali pod dirigentskom palicom Marije Hajnal,koji su otvorili prvi Green town jazz fest a zatim su nastupali Voja Savkov Jazz Classic (Novi Sad), Jazz Unlimited (Sombor), Aleksandar Dujin Orchestra & Nevena Reljin (Novi Sad), Drgi dan otvorio je So Jazz (Sombor),a Radomir Raša Vasiljević - Six strings and a piece of wood,je predstavio novi autorski program dok je veličanstveni omladinski Bid Band Novi Sad,je zatvorio drugi dan. A treci dan zbog kiše izvodjači I publika su napunili Bowling centrar a predstavili su se Mešoviti orkestar „Amadeus” (Sombor) i Lazar Novkov & Frame Orchestra (Novi Sad). Aleksandar Dujin Orchestra je zavrsio prvi Green town jazz fest. Sve ukupn izgledalo je veličanstveno I nestvarno za prvi jazz fest održan u Somboru.

Veliko interesovanje I odlična atmosvera su doprineli da organizatori urade I DRUGi Green Town Jazz fest I on se odigrao 22., 23. i 24. juna u bašti Bowling centra Bowling stones.Sve u okviru Somborskog leta jedna nedelja posle velikog Pozorisnog maratona. Kao uvod u drugi feest u galeriji Kulturnog centra „Laza Kostić“, otvarena je izložba autora Spartaka Dulića iz Subotice A u odličnom ambijentu baste Bowlingstones predstavljena je „Ponekad u osam“, jugoslovenska džez muzika od 1938. do 1990., zatim „OSSA JAZZ QUARTET“ iz Novog Sada i „JAZZ BOND“ iz Sombora. U subotu, 23. juna nastupaju „MAJAMISTRY TRIO“ Novi Sad, „MARJANOV MIODRAG KVINTET“ iz Subotice i „JAM FACTORY“ Zrenjanin, a na organizovanom jam seasunu pojavio se Apatinac Dusan Vukmirovic jedan od istaknutih Berkly djaka. A u nedelju 24. jun, Miroslav Stoisavljevic je predstavio „KUD GITARA“ Sombor,sa svetskom muzikom a „MORAITIKA“ Novi Sad predstavila je svoju autorsku muzikom „JAZZ CLASSIC“ sa Svetlanom Paladom je demonstrirao izvrsno izvodjenje jazz standarda. Nakon velikog uspeha I Drugog Green town jazz festa Opstina Sombor je prepoznala kvalitet I podržala organizaciju TREĆEG Green town jazz festa.

Organizator je to konceptualno iskoristio I prvi dan izmestio dešavanja na platou ispred Županije,sa ciljem još ubdljivije medijske prezentacije jazza u Somboru I stvaranja ambrijenta velikih dogadjanja lociranih ispred somborske županije. Treci fest otvorio je mali Big Bend Srednja muzička škola iz Subotice.Zatim je nastupio Svetski a naš bend sa vrhunskim zvukom niški sastav Eyot. A pravu rapsodiju jazza doneo je Veliki Novosadski big bend sa Tijanom Bogićević vokalom. Drugi dan publika je vracena u baštu Bowling centra a nastupali su Zamalo Džezzeri bend ssačinjen od muzičara iz Sombora i Apatina, Jazz Unlimited (Sombor/Subotica), Nemanja Zlatarev & Funktastic Coalition (Novi Sad) i My Jazzway (Novi Sad)

Kao najava trećeg Green town jazz festa organizatori su doveli , na obnovljeni plato ispred Županije američki "Big bend" - "Jazz Elmhurst college orchestra" iz Čikaga,

Sa programom džez standarda a pored Sombora, gosti iz Čikaga su nastupali i u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.Atmosvera I dobrodošlica u Somboru je oduševila goste I usledio je dogovor da se usklade termini I da Jazz Elmhurst college orchestra nastupa na narednom Green town jazz festu.

ČETVRTI GREEN TOWN JAZZ FEST je otvoren premijernom izložbom MATISSE JAZZ u galeriji kulturnog centra a na platou ispred zgrade Županije nastupali su Orkestar muzičke škole Petar Konjević, Aleksandar Bahun Quartet a program su nastavili najavljeni gosti iz SAD vličanstveni čikaški Elmhurst College Orchesta a nakon njih veče je zatvorio Vasil Hadžimanov Band. Publika na platou ispred gradske kuće je bila oduševljena. Drugog dana fest je otvorio Putnik u Tramvaju, a posle njih su nastupali Tanja Senić Septet, Hat Matters I Aleksandar Duin orchestra sa posenim autorskim programima.

Za PETI Green town jazz fest organizatori su promenuli mesto održavanja program koji se očekivao I dešavanja izmestili u na bini u Kabareu produžili za jedan dan tako da je prvo nastupao najmladji Somborski jazz sastav učenika osnovne muzičke škole sa jazz standardima a zatim iskusni somborski sastav „Jazz Bond”, a posle njih Vladana Marković, sa pratecim sastavom. Drugog dana „Green Town Jazz Festa” nastupao je „Duo Dharma”,(Subotica) svojom autorskom muzikom. Posle njih „JazzSence”, kvintet sastavljen od poznatih džez muzičara i članova Big Benda Radio-televizije Srbije. Drugo veče je zaključio Onder Fokan i Batu Saliel, dvojac iz Istanbula, koji je u svojoj muzici spojio džez muziku i tradicionalne turske tonove. Treći festivalski dan obeležila je brazilska bossa nova, u izvedbi beogradskog kvinteta „Luz Azul”, Drugi subotnji sastav bio je „Naked” za koje je karakteristična mešavina muzičkog nasleđa Balkana sa sving i džez tonovima. Zvezda poslednje večeri, ali i celog Petog Green town jazz festa je bila poznata američka umetnica Akua Naru, koja se publici u Srbiji predstavila prvi put. Akua

Naru svojim jedinstven načinom spajanja hip-hop sa džez i soul zvucima, odu[evila je mladju Somborsku publiku I mnoge mladje ljubitelje ove vrste muzike iz okolnih mesta pa I zemalja.

Nakon petog uspešnog ali konceptualno odstupajućeg Green town jazz festa organizatori su odlučili da se vrate prvobitnom konceptu promocije jazza kao umetnosti I spajanjem lokalnih mladjih umetnika željnih predstavljanja i dokazivanja, pred publikom I izvodjenja iskusnih jazz majstora koja plene publiku svih uzrasta. Na šestom Green town jzz festu održanom na Trgu Koste Trifkovća prvi put se pojavio somborski omladinski jazz big bend Giant Little Steps, koji je osnovan pri GKUD „Ravangrad Sombor sa uvežbanim programom gde su iskusni muzičari podržali učenike muzičke škole I dokazali da jazz muzika u Somboru ima I svoje mlade obožavaoce. Sastav su činili : Boris Đurković, Oliver Đurković - alt saksofon, Nenad Gvozdenac - truba, Arsen Pejin - truba, Dušan Veselinović - truba, Helena Vasiljević - flauta, Ištvan Varadi - trombon, Ilona Janović - klarinet, Stefan Rakić - klavir, Ferenc Fridrih - bubanj i Robert Sič - kontrabas. Nakon toga nastupili su iskusni The hat Matters predvodjeni Rafael Juhas - klavir, sa gostima Szlako Cynthia, Jaser Badawi i Bunford Gabor. "Qvantum Field" Novi Sadu iskusni jazzeri predvodjeni Vojislav Savkov - tenor saksofon A veče je zatvorio Aleksandar Dujin Orchestra & Vanja Manić Matić Drugog dana festa publika je podržala mladi sastav somborskih učenika srednje muzičke škole Long Play, a zativ Beogradske jazz sastave Milan Petrović Kvarteta i Kvarteta Vlade Maričića.

Za sedmi Green town jazz fest organizatori su zamoljeni većim brojem učesnika I publike vratili dešavanja u baštu bowling centra Bowlingstones kao najava festa nastupio je brazilski jazz umetnik Adriano koji je posetio I i muzičku školu "Petar Konjović" i razgovarao sa učenicima .Po drugi put je Predstavio svoju autorsku muziku zvanu samba rok.

Na Sedmom Green town jazz festu Iskreni ljubitelji jazza su dve večeri uživali u predivnoj muzici i izuzetnom ambijentu Letnje bašte Bowling centra Bowlingstones. Jedinstvena jazz atmosvera I vrhunski izvodjači doprineli su potpunom užitku. Tako da su organizatori dobili velike pohvale zbog vraćanja celokupnih zbivanja u baštu Bowlingstonesa. Sombordki orkestar Amadeus muzičke škole Petar Konjevic je otvorio fest, prvi put nastupao na otvorenom prostoru oduševio publiku i dobio zaslužene aplauze. ADO ADO Iskusni jazz muzičari iz Beča su predstavilu svoju autorsku muziku koja je takodje oduševila publiku a Nevena Reljin sa prijateljima je u latino ritmu uz ovacije publike zavrsila prvo vece. Drugo veče festa otvorili su momci sa beogradske jazz akademije Nikičić Cvetkovic quartet i dokazali vredan rad na akademiji.The Hat Metters & Milena Jančurić su zasluženo pobrali najviše aplauza publike drugog dana dok su gosti iz Rumunije Jazzybit profesionalno predstavili svoju autosku muziku sa kojom su nasrupali na najznačajnijim evropskim jazz fesivalima uključujući I Exit festival. Veliki broj posetilaca iskrena vrhunska muzika i odličan ambijent dokaz su da je Green town jazz fest postao tradicija somborskih muzičkih dešavanja.

Odličnoj Jazz atmosferi koja vlada medju samim izvodjačima a koja je postignuta na somborskom jazz festu dobrim delom doprinosi i sam ambijent u kojem su izvodjači smešteni . To su luksuzni smeštaj Green Town Apartmani koji zajedno sa bowling centrom čine celiku i u čijoj se bašti i održao OSMI Green town jazz fest.

Muzičari su uživali u divnom druženju a publika u vrhunskoj muzici.
Pored već proverenih Vojvodjanskih jazz muzičara okupljenih oko Aleksandra Duina i somborskih jazzera koje predvodi Rafael Juhas na osmom festu su nastupili kako učenici muzičke škole Petar Konjović tako i istaknuti srpski jazz muzičari.

Fest je otvorio SO - NS mix jazz muzičara instrumentalnim kompozicijama dok je vokalni deo nosila Milica Dudić Ponjević čiji je pevanje propraćeno ovacijama. Drugi dan fest su otvorili mladi muzičari iz sombora pod dirigenskom palicom profesorke Mine Bošnjak.

Glavni deo festa ponele su Nevena Reljin i Vanja Manić Matić u programu Hapy Moments.

Tako da je u velikom stilu najavljen i deseti Green town jazz fest.
DESETI Green Town Jazz Fest okupio je većinu učesnika dotadašnjih festova, sa posebnim programom napravljenim za ovaj fest koji je jazzu u somboru obezbedio tradiciju.

Za deseti fest promenjen je i koncept muzičari su pored vrhunskog smeštaja u Green town apartmanima i svirke u svom dvorištu, osetili i čari dnevnog jazza na salašu.

Prvi put se svirao dnevni jazz na salašu 7 Dudova Bukovac što je izazvalo oduševljenje kako izvodjača tako i mnogobrojne publike.
Ni Pandemija Covid 19 nije sprečila da prvo veče desetog festa bude u prepunoj bašti bowling centra Bowlinstones I Green town apartmana Sombor muzičari kao da su jedva čekali da oslobode svoje emocije pritisnute pandemijom. The Hat Maters su nastupali u punom sastavu sa vokalnim solistima Jaserom Badavi i Milicom Radulović dok ih je na saksofonu predvodio Dr.Dragoslav Mitrović , program su nastavili Nevena Reljin i Aleksandar Duin orkesta autorskom muzikom profesora Duina dok je zajednički mix program pobrao je ovacije mnogobrojne publike, a sastojao se od džez standarda, latino, francuska i filmska muzike.
Drugi dan desetog festa bio je drugo jutro festa i program na salašu otpočeo u 11 h gde je ukupno sviralo deset vrhunskih jazz muzičara i nastupalo 6 vokalnih izvodjča, u vokalnom delu pored već pomenutih izvodjača od predhone večeri nastupili su i Vanja Manić Matić, Gordana Stefanov, i Vesna Paštović Šašić . Odabir muzike je išao od kubansko, fracunske, i filmske muzike preko jazz standarda latina i soula.
Kakvo je oduševljenje vladalo medju samim izvodjačima i publikom po deseti put je oslikala emisija Jelene Vrge pod nazivom U laganom ritmu jazza.
Organizatori su to oduševljenje prihvatili i odmah dogovorili da oba dana jedanaestog festa budu održana na salašu 7 dudova.
Uspešan desetogodišnji rad na realizaciji Green town jazz festa je pravi momenat da se još jednom podsetimo na sve krivce koji u Somboru organizuju ovu kulturnu manifestaciju čiji značaj sada već uveliko prevazilazi nacionalne okvire.

Deset godina su zajedno volonterski i prijateljski na ovom projektu Prof. Aleksandr Duin umetnički direktor festa zadužen za program i izvojdače, Dr. Branko Vučković koji obezbedjuje finansije i ukupnu organizaciju festa, Mr. Darko Sadžak ovde u ulozi officijelnog fotogra, Rafael Juhas zadužen za muzičke instrumente, Saša Popović bina, ozvučenje i rasveta, Nataša Merei kontakt sa muzičkim školama, Jelena Vrga autor emisije U laganom ritumu jazza, Prof Miroslav Karlović i Petar Radmilović tehnička podrška muzičarima, i Zoran Hajtl kao medijska podrška.

Desetogodišni partneri na ovom projektu su i Bowlingstones doo sa ogrankom Green Town Apartmani, i Kulturni Centar Laza kostić.

Da se desetogodišnji rad isplatio dokazao je JEDANAESTI Green town jazz fest koji se i održao na salašu 7 Dudova. Jazz na salašu i to u formuli noćnog jazza i dnevnog jazza.

Nezapamćeno interesovanje publike iznenadilo je kako organizatore tako i same izvodjače.

Po proceni organizatora na salaš se slilo preko 500 ljudi željnih dobrog i kvalitetnog jaza ali poseban pečat prvoj većeri jedanaestog jazza i prve većeri jazza na salašu donelo je vreme.
Pri kraju nastupa odličnih momaka iz Subotice iz Sombora učenika sredne muzičke šklole odsek jazza koji su nastupali kao Informal jazz u sastavu Mate Colic na trubi, Mario Bošnjak bubanj, Antonije Vukosavljević klavir, Kornel Jersz bas i Oliver Djurković saksofon udario je neopisiv letnji pljusak.
No ni to nije sprečilo izvodjače i publiku da uživaju u jazzu na salašu. Izvodjači i publika su se sklonili u ambar uspeli da osposobe instrumente i razglas i tu je nastavljena vrhunska svirka u pravoj klubskoj atmosferi. Deo publike koji nije mogao da udje u ambar ostao je na kiši ali nije odustao od slušanja vrhunske jazz muzike.
Program su izneli inspirativnom svirkom Rafael Juhas i Robert Sič,koji su sa mladjim kolegama Siniša Karalić, Milica Radulović Siniša Kelić, Dr.Dragoslav Mitrović Citra svirali obrade jazz standarda u savremenim aranžmanima i pop standarda u jazz stilu. a na kraju su Vanja Matić, Nevena Reljin, Milena Jančurić, Ervin Malina, Petar Radmilović, prof. Aleksandar Duin i prof. Miroslav Karlović, svirali autorsku muziku za sva vremene pisanu za flautu i orkestar i vokalni jazz standardi na engleskom španskom francuskom i portugalskom jeziku.

Ova neočekivana promena ambijenta godila je i publici i izvodjačima tako da je napravljena predivna atmosvera po kojoj će jedanaesti Green town jazz fest ostati zapamćen.

Drugog dana u predivnom ambijentu salaša sviran je dnevni jazz pred velikim brojem oduševljene publika kako samim ambijentom salaša tako i vrhunskom muzikom na otvorenom. Dnevni program otvorila je Parisko Somborska postava predvodjena Miškom Vrgom na bas gitari, Zoran Vranješ na gitari Rafael Juhas klavijature i Zoranom Miladićem na bubnjevima sa autorskom muzikom nastalom u proteklih par godina saradnje. Nakon njih The Frends prijatelji iz Subotice i Sombora predvodjeni vokalnom soliskinjom Milicom Lazić uz svesrdnu pomoć na vokalu Milice Radulovim i na vokalu, klarinetu i saksofonu Jasera Badawia uz podršku proverenih Somborskih muzičara iz Hat Mattersa. Poslednji nastup jedanaestog dnevnog salaškog festa bio je posvećen damama. Ladies Choos, predstavile su improvizacije flaute, bubnjeva i gitare Vladimira Jakovljevića u instrumentalnoj i vokalnoj interpretaciji.

Projekat jazz na salašu nadmašio je sva očekivanja i dokazao da su lepota i umetnost dve identične kategorije.

Lepotu svih dosadašnjih somborskih festova možete videti na fotografijama Darka Sadžaka koji je na trgu Umetnika imao drugu otvorenu izlozbu fotografija Deset godina Green town jazz festa i koji je dobrim delom doprineo da ova manifestacija bude ovekovečena.
Za Dvanaesti Green town jazz fest organizatori pripremaju novo iznenadjenje, jazz u centru Sombora.